Zelf (laten) ontwerpen

Laat jouw trouwjurk ontwerpen of ontwerp hem zelf

Je trouwjurk is waarschijnlijk het meest belangrijke kledingstuk dat je ooit in je leven zal dragen. En jij gaat hem zelf maken! Hartstikke gaaf! Wij laten in 9 stappen zien hoe jij zelf een trouwjurk maken kan!

Stap 1

Oriënteer je op wat je mooi vindt. Kijk online op pinterest, websites en google naar jurken die jou aanspreken. Kijk ook in trouwmagazines en knip jurken uit die jij (deels) mooi vind. beschrijf bij elke foto welk element van de foto jou aanspreekt en wat niet. Knip deze delen uit en maak er een collage van.  

collage zelf een trouwjurk maken

Credit: Bethany Small Photography via Green Wedding Shoes

Stap 2

Wanneer je weet wat je wilt maak dan een afspraak in een bruidsmodezaak die dit soort jurken verkoopt. Zorg dat je lekker veel jurken past zodat je goed kunt zien welke pasvormen en kleuren jou goed staan. Probeer ook eens jurken te passen waar je in eerste instantie niet naar zou kijken. Zo kom je erachter met welke halslijn je gezicht en schouders het beste uitkomen en voel je welke stoffen het lekkerst zitten.

Tip: Kijk niet naar de prijzen, je bent hier immers niet om een jurk te kopen maar enkel om inspiratie op te doen (tenzij je verliefd wordt op DE jurk en alsnog besluit om te kopen, wees gewaarschuwd!)

bruidsjurk hulp

 

Stap 3

Nu je meerdere jurken aan hebt gepast heb je waarschijnlijk een goed idee van wat je wil. Tekenen dus!

Vera Wang schets zelf een trouwjurk maken

Credit: Vera Wang

Vera Wang trouwjurk schets

Credit: Vera Wang

Ben je niet goed in tekenen en kun je wel wat hulp gebruiken om jouw droomjurk te ontwerpen? Probeer eens een online trouwjurk ontwerpsite.

trouwjurk ontwerp

Credit: WeddingDressCreator

Stap 4

Nu wordt het tijd om een of meerdere patronen te kopen. Kies voor een patroon waarvan je de basis constructie mooi vind, hier kun je immers weinig aan veranderen. Kleine aanpassingen zijn daarentegen natuurlijk wel mogelijk.

patronen zelf een trouwjurk maken

Credit: Create / enjoy

Stap 5

Zorg ervoor dat je naaimachine goed loopt, hier wil je uiteraard geen problemen mee krijgen.

Stap 6

Kies je stof! Dit is uiteraard een enorm belangrijk onderdeel van het proces. Oriënteer je goed op welke stoffen er zijn en of de kleur goed is. Houdt ook rekening met het soort bruiloft je wil en waar deze plaats vindt. Bij een strandbruiloft op Ibiza past een ander soort stof dan bij een herfstbruiloft in Canada. En als laatste tip: kies niet de eerste de beste stof, maar koop er een waar je verliefd op bent!

stoffen zelf een trouwjurk maken

Credit: Crystal Cattle

Stap 7

Nu is het tijd om te bedenken welke kleine aanpassingen je aan het patroon wil aanbrengen. En vervolgens kun je aan de slag met de proefjurk. Deze jurk word gemaakt van toille, een katoenachtige stof. Zo kun je zien of de jurk je bevalt of dat er nog meer aanpassingen gedaan moeten worden. Op dit moment moet je ook je trouwschoenen al aangeschaft hebben zodat je de jurk met schoenen aan kan passen. Zo zorg je ervoor dat de jurk straks de juiste lengte heeft.

proefjurk zelf een trouwjurk maken

Credit: Janet Leekim

Stap 8

Wanneer alle aanpassingen gedaan zijn ga je aan de slag met de echte stof. Knippen, knippen, knippen, naaien, naaien, naaien…

Stap 9

Nu is de jurk klaar! Als leuk detail kun je jullie namen en trouwdatum ergens aan de binnenkant naaien.

datum binnenkant trouwjurk