Trouwen in Zuid-Afrika

Zijn jullie op zoek naar een mooie mix tussen strand, rondreizen, safari en activiteiten? Dan is trouwen in Zuid-Afrika een perfecte keuze.

Over Zuid-Afrika

Algemene informatie +

Beste trouwtijd Zuid-Afrika
De seizoenen zijn in Zuid-Afrika omgedraaid. Wil je dus lekker op het strand liggen tijdens je bezoek aan Zuid-Afrika, ga dan als het in Nederland winter is. Zijn jullie echter van plan om op safari te gaan dan zijn juli en augustus de beste maanden om te gaan.

Visum
Als toerist krijg je bij de douane automatisch een visum in de vorm van een stempel in je paspoort. Deze is 90 dagen geldig en hoef je dus niet vooraf aan te vragen.

Vaccinaties
In Zuid-Afrika is alleen een vaccinatie tegen gele koorts verplicht als je in de zeven dagen voordat je Zuid-Afrika binnenkomt in Zimbabwe of een gele koorts land geweest bent. Inentingen die worden aanbevolen zijn die tegen DTP en, indien je naar Swaziland of Lesotho reist, hepatitis A. Deze inentingen kunnen het beste minstens twee weken van tevoren gehaald worden. In het oostelijk deel van Zuid-Afrika, inclusief het Kruger Park, komt malaria voor. Het is daarom aan te raden malariatabletten te slikken. De muggen komen vooral van oktober tot en met mei voor. Het is tevens aan te raden lange mouwen en broeken te dragen, je goed in te smeren met DEET en een klamboe te gebruiken.

Tijdsverschil
Tijdens de zomertijd is er geen tijdverschil en tijdens de wintertijd is het in Zuid-Afrika 1 uur later dan in Nederland.

Reisduur
Naar Zuid-Afrika reis je met een rechtstreekste vlucht in ongeveer 11,5 uur. Boek nu jullie goedkope vliegtickets naar Zuid-Afrika.

Trouwcultuur en tradities +

In Afrika komen veel verschillende religies en culturen voor. Elke ‘tribe’ heeft zijn eigen huwelijkstradities. Een van de meest belangrijkste dingen bij een Afrikaanse bruiloft is familie. De bruiloft gaat echt over het samenbrengen van niet alleen twee mensen, maar van twee families.

Afhankelijk van in welk deel van Afrika het bruidspaar woont duurt de huwelijksceremonie vaak meerdere dagen. Vaak worden er zelfs grote ceremonies gehouden waarbij meerdere koppels getrouwd worden.

Vrolijke kleuren, zang, dans en muziek zijn zeer belangrijk bij een Afrikaanse bruiloft. De overgang van kind naar volwassene staat bij het huwelijk vaak centraal. In veel culturen trouwen kinderen al rond hun 14e. In veel plaatsen in Afrika worden meisjes vanaf jonge leeftijd getraind om een goede vrouw te worden. Soms leren ze zelfs speciale codes waardoor ze met vrouwen onder elkaar kunnen praten zonder dat de mannen weten waar het over gaat.

Onder sommige Zuid-Afrikaanse bevolkingsgroepen is polygamie nog steeds normaal. Mannen hebben dan meerdere vrouwen.

Bij een Zuid-Afrikaanse bruiloft wordt er ’s avonds net als in Nederland gedineerd en een feest gegeven. Er word geen onderscheid gemaakt tussen dag- en avondgasten, iedereen is welkom. Voor het diner worden er traditioneel drie speeches gegeven. Een speech voor de ouders van de bruid, een voor de ouders van de bruidegom, en een voor het bruidspaar. Na iedere speech wordt er een ‘heildronk’ beklonken.

In Zuid-Afrika word er traditioneel door de ouders van het bruidspaar een vuur naar het huis van het bruidspaar gedragen. Dit markeert de start van het pasgetrouwde stel.

Wet- en regelgeving +

Wat moeten jullie regelen om te kunnen trouwen in Zuid-Afrika?

Voor vertrek:

  • Kopie van paspoorten
  • Geboorteakte opvragen
  • Uittreksel uit het gemeenteregister halen
  • Indien een van jullie, of beide, eerder getrouwd zijn geweest een bewijs dat jullie gescheiden zijn of een bewijs van overlijden halen
  • En natuurlijk een (nieuw) paspoort aanschaffen als jullie die nog niet hebben of hij binnen 6 maanden na terugkomst verloopt

Alle documenten moeten vertaald zijn naar het Engels

In Kaapstad:

  • Het huwelijk na de ceremonie registreren en legaliseren
  • Het trouwdocument wordt dan met apostille naar jullie huis gestuurd

Na terugkomst:

  • Terug in Nederland moeten jullie het huwelijk registreren in de gemeentelijke basisadministratie.
  • Ook is het aan te raden om jullie buitenlandse huwelijksakte in te schrijven in het huwelijksregister van de gemeente Den Haag.

Let op:
Als je in het buitenland trouwt trouw je in gemeenschap van goederen. Als jullie willen trouwen onder huwelijkse voorwaarden dienen jullie dit van tevoren vast te leggen bij een notaris in Nederland.

Onze 3 favorieten +

Western Cape
Bij Western Cape kun je witte haaien van dichtbij zien, durf jij het aan? Je zit natuurlijk wel ‘veilig’ in een kooi. Tussen april en oktober vind je er de meeste haaien.

Winelands
Houden jullie van een goed glas wijn dan moeten jullie zeker de winelands aan doen. Je ziet hier overal wijn- en boomgaarden vol fruit. Bij de meeste wijnhuizen kun je tegen een kleine vergoeding wijn proeven. Bij sommige kun je ook eten of overnachten.

Camps Bay
Camps Bay Beach is het mooiste strand bij Kaapstad. Vanaf het strand heb je een mooi uitzicht op Lion’s Head en de twaalf apostelen. Het wordt ook wel het St. Tropez van Zuid-Afrika genoemd.

GRATIS VIDEOSERIE

"Wat elk bruidspaar dat in het buitenland gaat trouwen moet weten"

In drie video’s geef ik jullie gratis advies over trouwen in het buitenland, wat jullie nu al meteen tijd en geld gaat besparen.

Bekijk nu!

Blog

Ontvang wekelijks gratis advies over trouwen in het buitenland

Wij delen jouw e-mail nooit met derden