Trouwen in Noorwegen

Houden jullie van Scandinavië, rust en natuur? En kunnen jullie wel tegen een beetje kou?
Dan is trouwen in Noorwegen perfect voor jullie!

Over Noorwegen

Trouwen in Noorwegen +

Vooraf regelen

Voor informatie over trouwen in Noorwegen kun je het beste contact opnemen met het belastingkantoor (‘Skatteetaten’) van de plaats waar jullie gaan trouwen. Ook de formulieren voor de ondertrouw (2 formulieren voor het bruidspaar en 1 voor iedere getuige) kunt je van de website van Skatteetaten downloaden: www.skatteetaten.no.

De ondertrouw heeft een geldigheid van 4 maanden. Uiterlijk 4 à 5 maanden voor de huwelijksdatum stuur je de ingevulde formulieren naar het Folkeregister (bevolkingsregister) in de plaats waar jullie willen trouwen samen met een recente verklaring van domicilie, nationaliteit en burgerlijke staat.

Nederlandse staatsburgers kunnen bij de ambassade terecht voor de afgifte van een verklaring van domicilie, nationaliteit en burgerlijke staat. Deze verklaring wordt ook wel genoemd: verklaring van geen bezwaar tegen een voorgenomen huwelijk.

De verklaring kan schriftelijk worden aangevraagd. De volgende documenten dienen bij de aanvraag te worden overlegd:

  • Een geldig reisdocument (paspoort / identiteitskaart)
  • Een uittreksel van de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) met vermelding van burgerlijke staat en nationaliteit op moment van vertrek uit Nederland. U kunt dit opvragen bij de volgende steden: Alkmaar, Almelo, Amsterdam, Breda, Den Haag, Doetinchem, Eindhoven, Groningen, Goes, Heerlen, Leeuwarden, Leiden, Nijmegen, Rotterdam, Terneuzen, Utrecht, Venlo en Zwolle.
  • Een uittreksel uit het Noorse bevolkingsregister 'utskrift av registrerte opplysninger', maximaal drie maanden oud. Dit kunt u telefonisch bestellen via telefoonnummer 80080000, keuze 3. U kunt het ook elektronisch bestellen via de website van het Folkeregister en voorzien van een stempel van de notarius publicus (in Oslo bij het Tinghuset) en apostillestempel van de Fylkesmann.

U dient duidelijk aan te geven in welke taal (Noors of Nederlands) u de verklaring wilt hebben.

Kosten
De verklaring kost NOK 263,- (betalen per bank kan niet) en het opsturen van het document kost NOK 17,-.

Neem voor aanvraag van de verklaring contact op met de ambassade (osl-ca@minbuza.nl) in verband met de kosten die zijn verbonden aan de afgifte van de verklaring.

Daarnaast is het verstandig om ruim van tevoren een afspraak te maken met de burgerlijke stand (Tingrett) in de plaats waar jullie gaan trouwen voor de huwelijkszegening (burgerlijk huwelijk). Voor een kerkelijk huwelijk kun je contact opnemen met de plaatselijke kerk.

Na de bruiloft
Wij raden je aan om na het huwelijk de huwelijksakte te laten legaliseren door middel van een apostillestempel bij het plaatselijke kantoor van de fylkesmannen.

Een huwelijk gesloten in Noorwegen is ook in Nederland rechtsgeldig. De huwelijksakte dient in een internationale taal te zijn opgesteld of er dient een beëdigde vertaling daarvan te worden gemaakt. Je kunt de akte, voorzien van een apostillestempel, in Nederland laten registreren bij de gemeente Den Haag.

Bron: Nederlandse Ambassade in Oslo

GRATIS VIDEOSERIE

"Wat elk bruidspaar dat in het buitenland gaat trouwen moet weten"

In drie video’s geef ik jullie gratis advies over trouwen in het buitenland, wat jullie nu al meteen tijd en geld gaat besparen.

Bekijk nu!

Blog

Ontvang wekelijks gratis advies over trouwen in het buitenland

Wij delen jouw e-mail nooit met derden