Trouwen op Bali

Willen jullie ontspannen trouwen? Een luxe wellnessvakantie of juist een avontuurlijke reis?
Dan is trouwen in Bali een perfecte keuze.

Over Bali

Algemene informatie +

Beste trouwtijd 
Op Bali is het weer redelijk stabiel waardoor je er het hele jaar kunt trouwen. De beste trouwtijd is tussen april en oktober. Tussen november en maart is namelijk het regenseizoen en heb je de meeste kans op een hevige tropische regenbui. Maar, dit is ook de tijd waarin de natuur op zijn mooist is!

Visum
Een visum voor Bali is bij aankomst aan te schaffen op de luchthaven. De kosten hiervan liggen rond de € 20,- voor een visum tot 30 dagen. Jullie paspoort moet bij aankomst in Indonesië nog minimaal 6 maanden geldig zijn.

Vaccinaties
Vaccinaties die voor een bezoek aan Bali worden aangeraden zijn; DTP en hepatitis A. Bij een verblijf langer dan twee weken wordt vaccinatie tegen buiktyfus ook aangeraden.

Indien jullie in de zeven dagen voordat jullie Bali binnenkomen in een gele koorts land zijn geweest is vaccinatie tegen gele koorts verplicht.

Raadpleeg voor vertrek altijd een van de officiële instanties omtrent inentingen.

Reisduur
De gemiddelde reistijd naar Denpasar is 19 uur.

Tijdsverschil
Tijdens de zomertijd is het op Bali 6 uur laten dan in Nederland. In de winter is het tijdsverschil 7 uur.

Balinese trouwcultuur en tradities +

In Indonesië is het niet ongebruikelijk dat een koppel meerdere jaren verloofd is. Gedurende deze tijd worden er ceremoniële geschenken uitgewisseld tussen de twee families.

Een bruiloft is in Indonesië een belangrijk en groots evenement. Iedereen die het bruidspaar kent word uitgenodigd wat kan leiden tot honderden gasten. Het grootste gedeelte hiervan zal niet naar de ceremonie komen. Niet op komen dagen voor de receptie wordt echter als onbeschoft beschouwd.

Tijdens de receptie treden er professionele Indonesische dansers op terwijl de gasten op de komst van het bruidspaar wachten. Het is gebruikelijk voor het traditionele bruidspaar om elke gast te begroeten.

Wet- en regelgeving +

Iets om vooraf te weten:

Een van de eerste dingen die belangrijk zijn om te weten wanneer je in Bali wil trouwen, is dat je in Indonesië over het algemeen mag trouwen als je een van de volgende 5 religies hebt; protestant, katholiek, moslim, hindoe of boeddhist. Het liefst moeten beide partners van hetzelfde geloof zijn.

Bij een protestantse ceremonie komen zowel de kerk minister en de ambtenaar van de burgerlijke stand naar de trouwlocatie om hun ceremonie achtereenvolgens te houden. Op die manier is er eigenlijk maar 1 ceremonie. De kerk minister houdt normaal gesproken een ceremonie van ongeveer 15 minuten. Die van de ambtenaar van de burgerlijke stand duurt rond de 10 minuten. In totaal zal de ceremonie dus 25 minuten duren. Beide ceremonies zijn in het Engels.

Voor vertrek:

Wanneer twee Nederlanders in Bali willen trouwen moeten zij een Verklaring van Huwelijksvoornemen / Surat Keterangen (Rencana Menikah of in het Engels “Certificate Of No Impediment”) aanvragen bij het consulaat of de ambassade in Indonesië. De volgende documenten zijn hiervoor nodig;

  • Fotokopie van de bladzijde(n) van het paspoort waarop de personalia zijn vermeld
  • Een origineel (en een fotokopie) uittreksel uit het geboorteregister dat niet ouder is dan 3 maanden of;
  • Voor Nederlanders die in het buitenland zijn geboren, een originele buitenlandse geboorteakte (en een fotokopie). Deze moet gelegaliseerd zijn door de autoriteiten van het geboorteland en de Nederlandse Ambassade aldaar.
  • Een origineel uittreksel uit het persoonsregister (GBA) van de Nederlandse gemeente (en een fotokopie), waaruit de burgerlijke staat (ongehuwd, gescheiden, weduwe etc) kan worden opgemaakt. Dit uittreksel mag maximaal 3 maanden oud zijn.
  • In geval een of beide partners gescheiden zijn: een originele scheidingsakte en bewijs inschrijving van de echtscheiding in de registers van de Burgerlijke Stand van de plaats waar het huwelijk werd voltrokken (en fotokopieën van deze documenten)
  • Bij minderjarigen dient daarnaast ook nog een verklaring van huwelijksstoestemming van de ouders of voogd/voogdes te worden overlegd
  • Wanneer een Nederlandse burger met een burger van een ander land wil trouwen heeft het consulaat ook een officieel document uit dat land nodig waaruit blijkt dat hij/zij mag trouwen.

Alle documenten moeten vertaald zijn naar het Engels

Wanneer het Nederlandse Consulaat in Indonesië alle documenten heeft ontvangen zullen zij de Verklaring van Huwelijksvoornemen (“CNI”) afgeven. De huidige kosten hiervan zijn ongeveer € 40 per koppel wanneer deze beiden Nederlands zijn. Het duurt ongeveer 2 dagen om dit af te geven.

Op Bali:

Nadat de ceremonie heeft plaatsgevonden moet het huwelijkscertificaat gelegaliseerd worden door de Nederlandse Ambassade op Jakarta, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Justitie in Nederland.

Om het huwelijkscertificaat te legaliseren moet een van de twee originele huwelijkscertificaten, afgegeven door de Indonesische Burgerlijke Stand, voorgelegd worden aan het Nederlandse Consulaat in Bali. Samen met de legalisatie vergoeding en portokosten. Dit komt neer op ongeveer € 75. Het Nederlandse Consulaat stuurt het certificaat naar de Nederlandse Ambassade in Jakarta waar ze het huwelijkscertificaat zullen legaliseren. Wanneer dit gedaan is zal het document teruggestuurd worden naar het Nederlandse Consulaat in Bali.

Voordat het Nederlandse Consulaat in Bali het huwelijkscertificaat naar Jakarta stuurt voor de legalisatie zal deze officieel vertaald worden. De kosten hiervoor zijn Rp 575,000 (ongeveer € 44,-). Wanneer de Ambassade in Jakarta het vertaalde huwelijkscertificaat en de vergoeding ontvangt zullen zij de legalisatie starten. Hetlegalisatie proces duurt gemiddeld tussen de 8 en 12 weken.

Na terugkomst:

  • Terug in Nederland moeten jullie het huwelijk nog even registreren in de gemeentelijke basisadministratie.
  • Ook is het aan te raden om jullie buitenlandse huwelijksakte in te schrijven in het huwelijksregister van de gemeente Den Haag. Op deze manier kunnen jullie altijd een afschrift uit het huwelijksregister aanvragen en hoeven jullie dit niet in Indonesië te doen.

GRATIS VIDEOSERIE

"Wat elk bruidspaar dat in het buitenland gaat trouwen moet weten"

In drie video’s geef ik jullie gratis advies over trouwen in het buitenland, wat jullie nu al meteen tijd en geld gaat besparen.

Bekijk nu!

Blog

Ontvang wekelijks gratis advies over trouwen in het buitenland

Wij delen jouw e-mail nooit met derden