Hoe kies je de juiste bruidsfotograaf?

Het inhuren van een goede fotograaf is erg belangrijk. Deze foto’s zullen jullie kinderen en kleinkinderen te zien krijgen. En wanneer je in het buitenland trouwt willen de achtergebleven vrienden en familie natuurlijk ook foto’s zien. Maar hoe kies je de juiste bruidsfotograaf?

1. Vind jullie stijl
Er zijn veel verschillende soorten fotografie, bijvoorbeeld de journalistieke, romantische of traditionele stijl. Sommige fotograven houden heel erg van zwart/wit foto’s. Kijk eens rond op internet (bijvoorbeeld op pinterest) naar wat jullie mooi vinden en welke stijl bij jullie bruiloft past.

Journalistieke bruidsfotografie tatiana garanina - journalistieke bruidsfotografie
Credit: Tatiana Garanina

Zwart-wit bruidsfotografie
zwart-wit fotografie, nick gerber
Credit: Nick Gerber

Romantische bruidsfotografie
halforangephotography
Credit: Half Orange Photography

2. Doe onderzoek
Weten jullie wat voor stijl jullie mooi vinden, neem dan genoeg tijd om op onderzoek uit te gaan. Vind verschillende fotograven en vergelijk die met elkaar. Kijk ook zeker naar de referenties. Als vrienden van jullie hele mooie trouwfoto’s hebben vraag hen dan naar de fotograaf.

3. Één of twee?
Veel bruidsfotograven zijn alleen, maar er komen ook steeds meer duo’s bij. Wanneer er twee fotograven zijn kunnen zij ’s ochtends bij de bruid én bij de bruidegom foto’s maken. Tijdens de rest van de dag maken zij foto’s vanuit verschillende hoeken waardoor ze niets missen. Zeker iets om over na te denken!

4. Ontmoet de fotograaf
Hebben jullie een fotograaf gevonden die jullie aanspreekt, maak hier dan een afspraak mee. Kijk of er een persoonlijke klik is, de fotograaf zal immers de hele dag op jullie bruiloft aanwezig zijn. Past hij of zij tussen de gasten?

Veel buitenlandse fotograven staan er voor open om via Skype een afspraak te maken.

5. Back-up
Fotografeert de fotograaf alleen vraag dan altijd naar de back-up. Het kan altijd voorkomen dat er iets met de fotograaf gebeurd waardoor hij niet op jullie trouwdag aanwezig kan zijn. Wat gebeurd er dan? Werkt hij samen met iemand anders die hem over kan nemen?

6. Bezuinig niet
Fotograven zijn niet goedkoop, maar het vormt wel een belangrijk deel van jullie bruiloft. Bezuinig hier dus zeker niet op, hier zullen jullie later spijt van krijgen. Goede kwaliteit heeft een prijs.

7. Zeg ‘nee’ tegen oom Jan
Ome Jan is al jaren hobby fotograaf en wil graag jullie bruiloft vastleggen. Bedank hem hier vriendelijk voor en zeg ‘nee’. Hij heeft niet de ervaring en kwaliteit die een bruidsfotograaf heeft.

8. Love shoot
Steeds meer bruidsparen houden voorafgaand aan hun bruiloft een zogeheten love shoot of verlovingsshoot. Tijdens deze fotoshoot leren jullie en de fotograaf elkaar beter kennen en wennen jullie er vast aan om voor de camera te staan. Deze foto’s kunnen jullie ook leuk gebruiken als uitnodiging.  

taylorlord
Credit: Taylor Lord

the red balloon photography
Credit: The Red Balloon Photography

dear darling photography
Credit: Dear Darling Photography

9. Hoeveel foto’s
Ga na hoeveel foto’s jullie krijgen. Vaak krijgen jullie niet alle foto’s maar bewerkt de fotograaf er een aantal die hij vervolgens aan jullie geeft.

10. Hoeveel uur
Wat je kwijt bent aan een fotograaf is voor een groot deel afhankelijk aan de tijd die hij aanwezig is. Willen jullie hem van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, of alleen voor de ceremonie en fotoshoot? Vaak vertrekt de fotograaf ’s avonds na de openingsdans.

Hebben jullie nog meer tips voor het kiezen voor de juiste bruidsfotograaf, laat het ons dan weten!

Reageer op dit artikel

GRATIS VIDEOSERIE

"Wat elk bruidspaar dat in het buitenland gaat trouwen moet weten"

In drie video’s geef ik jullie gratis advies over trouwen in het buitenland, wat jullie nu al meteen tijd en geld gaat besparen.

Bekijk nu!

Meer artikelen